Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 036-5345684
  • info@stam-almere.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Aflossingsvrije hypotheek aflossen

Is de aflossingsvrije hypotheek een probleem voor de toekomst? Waar moet je op letten?

In de media zie je regelmatig campagnes die de aandacht vestigen op de gevaren van de aflossingsvrije hypotheek. Wat zijn deze gevaren?

Tot een aantal jaren geleden was de aflossingsvrije hypotheek nog een veel afgesloten hypotheekvorm. Tegenwoordig wordt er massaal gekozen voor de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Dat is ook niet zo gek, want dit zijn de hypotheekvormen die voor een nieuwe hypotheek recht geven op hypotheekrenteaftrek. Onder de noemer ‘hypotheekblij’ worden huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek gestimuleerd om in actie te komen.

Wat zijn de gevaren van de aflossingsvrije hypotheek?

Door de vele aandacht voor deze hypotheekvorm kan het idee ontstaan dat het per definitie een slechte hypotheekvorm is, maar dat is niet waar. Het grootste voordeel zijn natuurlijk de lage maandlasten. Er wordt namelijk niet afbetaald gedurende de looptijd. Ook bij overlijden van een van de huiseigenaren blijft de schuld maximaal. Dat is natuurlijk ook al een van de grote gevaren. Andere gevaren zijn:

  • ​Na pensionering is het inkomen waarschijnlijk een stuk lager. Zijn de hypotheeklasten dan nog steeds betaalbaar? Ook bij een sterke stijging van de hypotheekrente?
  • Na 30 jaren eindigt de hypotheek. Is het vervolgens mogelijk om nog weer een nieuwe hypotheek op het huis te vestigen? Het inkomen moet hiervoor hoog genoeg zijn.
  • Na een looptijd van 30 jaren vervalt de hypotheekrenteaftrek. Je blijft recht hebben tot 2031, maar daarna vervalt het recht nadat de hypotheek 30 jaren gelopen heeft.

Moet ik de aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar een andere vorm?

Nee, dat hoeft niet per definitie. Maar uit een adviesgesprek kan wel blijken dat het oversluiten naar een andere hypotheekvorm de verstandigste keuze is. Ga in ieder geval het gesprek aan met de hypotheekadviseur. Je moet voorkomen dat je in de toekomst pas wordt geconfronteerd met de gevolgen van een verkeerde hypotheekvorm. Het maakt ook een groot verschil hoe groot de aflossingsvrije hypotheek is.

Vaak is het aflossingsvrije deel van de hypotheek maar een klein deel van het totale bedrag aan hypotheekschuld. Maar ook in dat geval moet je wel laten toetsen of de maandlast ook na pensionering nog steeds betaalbaar is. Een aflossingsvrije hypotheek van €50.000,- op een huis met een waarde van €200.000,- kan in de toekomst een probleem vormen. Er zit een grote overwaarde in het huis, maar als de maandlasten niet op te brengen zijn, ontstaat er toch een probleem.

Wat kan ik het beste doen met mijn aflossingsvrije hypotheek?

Mogelijk kun jij jou hypotheek onveranderd voortzetten of moet de hypotheek juist worden omgezet. De beste oplossing is volledig afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Plan een afspraak met ons in om de mogelijkheden met de hypotheek door te spreken. Duidelijkheid over jouw aflossingsvrije hypotheek geeft financiële rust.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 19-07-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.