Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 036-5345684
  • info@stam-almere.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Zo wordt een bestelauto door de verzekering afgeschreven

Voor de bestelautoverzekering is de afschrijving van belang, hoe werkt dit?

Op een bestelauto schrijf je af, maar er zit een verschil tussen de afschrijving volgens de Belastingdienst en de afschrijving volgens de verzekeraars. Wat is het verschil?

Een zakelijke auto biedt voordelen. Bepaalde kosten kun je aftrekken van de winst. De auto komt op de balans van de onderneming en jaarlijks kun je een bepaald percentage van de waarde van het voertuig afschrijven. Er bestaat vaak verwarring over het verschil tussen de balanswaarde van een bestelauto en de hoogte van de dagwaarde van de auto volgens de verzekeraar.

Wat houdt de afschrijving in volgens de Belastingdienst?

Na het kopen van een auto wordt het voertuig steeds minder waard. Eenvoudig gezegd is de afschrijving de waardedaling van de auto door de jaren heen. Je koopt bijvoorbeeld een nieuwe auto voor 20.000 euro. Na 5 jaren verkoop je de auto weer voor 10.000 euro. De afschrijving in deze jaren is dus 10.000 euro of gemiddeld 2.000 euro per jaar. Op de balans van jouw onderneming schrijf je steeds een deel van de waarde af.

Hoe bepaalt een verzekeraar de hoogte van de afschrijving?

Met de juiste bestelautoverzekering krijg je schade aan jouw auto uitgekeerd. De verzekeraar vergoedt de herstelkosten, behalve als deze kosten de dagwaarde overtreffen. In dat geval wordt de auto total loss verklaard. Voor de schade-uitkering wordt dan uitgegaan van de dagwaarde van de bestelauto. De dagwaarde is de nieuwwaarde minus de afschrijving. Dit is waarschijnlijk niet dezelfde waarde als de waarde die blijkt uit de balans van de onderneming.

Kun je de hoogte van de afschrijving in een verzekering berekenen?

Nee, de hoogte van de afschrijving op een auto is geen vast gegeven. Bij schade schakelt de verzekeraar eventueel een expert in om de dagwaarde in te schatten. De dagwaarde is onder andere afhankelijk van de staat van onderhoud, de kilometerstand en natuurlijk de leeftijd van de auto.

Houd voor de verzekering rekening met de accessoires

Vaak worden accessoires vergeten bij het verzekeren van een bestelauto. Dat is juist voor dit type auto’s een niet te vergeten onderdeel van de verzekering. Bestelauto’s worden namelijk vaak grondig omgebouwd om te voldoen aan hoe het voertuig wordt gebruikt. Er wordt bijvoorbeeld een kostbare betimmering op maat in gemaakt specifiek afgestemd op het gebruik van de bestelauto. Als dit niet wordt meeverzekerd, volgt er ook geen uitkering bij diefstal van de auto of bij een total loss. Door het niet meeverzekeren zal de auto ook eerder total loss verklaard worden.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 04-06-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.