Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 036-5345684
  • info@stam-almere.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Alleenstaande op de huizenmarkt - Waar loop je tegenaan?

Waarom is het voor alleenstaanden zo moeilijk op de huizenmarkt? Wat veroorzaakt dit probleem?

Ten opzichte van tweeverdieners hebben alleenstaanden het lastiger bij het kopen van een huis. Wat zijn de mogelijkheden en waar moeten ze op letten?

De ontwikkeling van de hoogte van de huizenprijzen heeft duidelijke raakvlakken met de economische omstandigheden en het gemiddelde gezinsinkomen. Het laatste zorgt ervoor dat alleenstaanden het naar verhouding lastig hebben bij het kopen van een huis. De huizenprijzen zijn namelijk voor een deel afgestemd op dubbele inkomens. Een koophuis kan hierdoor onhaalbaar zijn voor alleenstaanden. Toch zijn er nog wel mogelijkheden. Wij geven een paar tips die alleenstaanden kunnen helpen in de zoektocht naar een geschikt huis.

Het verschil tussen alleenverdieners en tweeverdieners wordt steeds groter

Tweeverdieners kunnen sinds 2023 weer meer hypotheek krijgen. Het tweede inkomen telt vanaf dit jaar voor de volle 100% mee bij de berekening van de maximale hypotheek. Deze verruiming kan voor een fors hogere hypotheek zorgen. Ook alleenverdieners krijgen in 2024 een steuntje in de rug. Om de alsmaar groter wordende financiële kloof tussen tweeverdieners enerzijds en alleenstaanden en gezinnen met één inkomen anderzijds te verkleinen, kunnen alleenverdieners vanaf 2024 meer lenen dan tweeverdieners met een vergelijkbaar inkomen. 

Een huis moet ook in de toekomst nog geschikt zijn

Je kunt gaan voor een appartement met maar één slaapkamer, maar is dat wel verstandig? Jouw situatie kan snel veranderen waardoor een dergelijk appartement gelijk alweer verkocht moet worden. Dat kan niet uit, daarvoor zijn de aankoopkosten te hoog. Ga indien mogelijk voor een huis waar je ook nog kunt blijven wonen als jouw woonwensen sterk veranderen. Wil je eigenlijk een huis met een tuin? Mogelijk wordt het voor jou op langere termijn een niet overbrugbaar probleem als je toch voor een huis zonder een tuin gaat. Houd rekening met dit soort zaken.

Hoeveel moet er uitgekeerd worden bij jouw overlijden?

Een overlijdensrisicoverzekering wordt vaak verplicht gesteld bij het afsluiten van een hypotheek. Bij jouw overlijden keert de verzekering een bedrag uit waar de hypotheek (deels) mee kan worden afbetaald. Als alleenstaande kun jij jezelf afvragen of het echt een probleem is dat er na jouw overlijden nog een hypotheekschuld op het huis blijft zitten. Je laat namelijk geen gezin achter met een huishouden met hoge maandlasten. Jouw nabestaanden moeten geen schulden overhouden uit jouw nalatenschap, maar een hypotheekvrij huis is ook niet echt nodig. 

Zijn de hypotheeklasten nog betaalbaar bij arbeidsongeschiktheid?

Bijvoorbeeld bij arbeidsongeschiktheid kan er een probleem ontstaan. Veel werknemers verwachten bij arbeidsongeschiktheid een uitkering ter hoogte van 70 procent van het laatstverdiende loon, maar in de praktijk kan het flink tegenvallen. Laat je hierin goed adviseren.

Het kopen van een huis moet je goed overwegen. Het huis moet nu goed bij jouw leven passen, maar op langere termijn ook.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 17-05-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.