Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 036-5345684
  • info@stam-almere.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Misverstanden over de aansprakelijkheidsverzekering

Schade aangericht aan anderen kun je claimen op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Een aantal misverstanden over deze verzekering helderen wij graag op.

Over de aansprakelijkheidsverzekering bestaan misverstanden die we graag op willen helderen. Welke zijn het en hoe zit het echt?

De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) keert uit als je schade aanricht aan anderen of aan bezittingen van anderen. Het is een belangrijke verzekering om af te sluiten. Zonder deze verzekering kun je namelijk een claim krijgen die je onmogelijk zelf kunt dragen. Wat zijn grote misverstanden over deze verzekering?

 Claims die in de miljoenen euro’s lopen zijn zelfs niet uit te sluiten. ​

De aansprakelijkheidsverzekering is niet strikt noodzakelijk

Het afsluiten van de verzekering is niet verplicht, maar wel raadzaam. Je kunt per ongeluk letsel bij iemand aanbrengen waardoor het slachtoffer blijvend arbeidsongeschikt raakt. De schadeclaims die daaruit voortkomen kunnen in de honderdduizenden euro’s lopen. Claims die in de miljoenen euro’s lopen zijn zelfs niet uit te sluiten. Sluit de verzekering dus wel af.

Schade met je auto claimen op de aansprakelijkheidsverzekering

Schade veroorzaakt met motorrijtuigen is niet meeverzekerd in de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Daar moet je de WA autoverzekering voor aanspreken. Schade veroorzaakt aan motorrijtuigen kan wel verzekerd zijn. Je knalt bijvoorbeeld met je fiets tegen een geparkeerd staande auto aan. De schade aan de auto kun je indienen op de aansprakelijkheidsverzekering.

Ik heb de verzekering niet nodig, want ik heb geen kinderen

De meeste schades die worden vergoed uit deze verzekering worden veroorzaakt door kinderen. Het niet hebben van kinderen wil nog niet zeggen dat je de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren niet nodig hebt. Je kunt namelijk zelf ook kostbare schades veroorzaken. Als je geen kinderen meeverzekert ben je wel goedkoper uit. Er wordt dus rekening gehouden met de kleinere kans op schade bij het verzekeren.

Zzp’ers hebben baat bij de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren

De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren biedt geen dekking voor schade veroorzaakt in een zakelijke hoedanigheid. De verzekering keert alleen uit bij schade door particulieren. Een zzp’er die tijdens het werk schade veroorzaakt aan anderen, heeft daar een bedrijfsmatige aansprakelijkheidsverzekering voor nodig. Het onderscheid wordt strikt toegepast door verzekeraars, dus zorg ook voor het verzekeren van de zakelijke aansprakelijkheid.

De aansprakelijkheidsverzekering biedt ook dekking voor schade aan je eigen spullen

Helaas, je kunt geen claim indienen op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren voor schade aangericht aan je eigen spullen. De verzekering is gericht op het verzekeren van schade aan spullen van anderen. Je kunt jezelf niet aansprakelijk stellen voor schade aan je eigen spullen. Ook gezinsleden onderling kunnen elkaar niet aansprakelijk stellen en dan de schade claimen op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 07-09-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.