Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 036-5345684
  • info@stam-almere.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Vakantiegeld - Alles wat je moet weten

De meeste werknemers krijgen in de maand mei vakantiegeld uitgekeerd. Wat moet je weten over het vakantiegeld?

Eind mei krijgen de meeste werknemers weer het vakantiegeld uitgekeerd. Wat zijn interessante wetenswaardigheden over het vakantiegeld? Welke vragen worden er vaak over gesteld?

Ben je een werknemer? Dan is de maand mei een prettige maand. Bruto krijg je ongeveer het dubbele van je maandsalaris uitgekeerd. Als je in de veronderstelling bent dat het netto ook op het dubbele neerkomt, dan zul je teleurgesteld zijn.

Hoeveel krijg ik aan vakantiegeld?

De afspraken hierover zijn vastgelegd in de cao. Wettelijk is vastgelegd dat het minimaal 8 procent over het brutoloon bedraagt. Je bouwt in de meeste gevallen de rechten op van 1 juni tot 1 juni in het nieuwe jaar. Bruto krijg je dus minimaal 12 x 8 procent = 96 procent van het maandloon. Toch zal de netto uitbetaling veel lager zijn dan het reguliere maandloon. Dat komt doordat in het reguliere loon heffingskortingen verwerkt zitten. Hierdoor heb je een belastingvoordeel. Het vakantiegeld wordt eigenlijk bij jouw inkomen opgeteld en belast volgens het tarief waar het hoogste deel van jouw inkomen in valt. Voor de meeste werknemers zal het om een heffing gaan van 36,93 procent.

Waar heb ik recht op als ik nog geen jaar in dienst ben?

Vakantiegeld wordt geleidelijk opgebouwd. Iedere maand bouw je weer een deel van jouw vakantiegeld op. Als je bijvoorbeeld in december in dienst bent gekomen, mis je de opbouw van de maanden juni tot en met november. Hierdoor heb je dus recht op een lagere uitkering aan vakantiegeld. Bij het uit dienst treden krijg je naast het laatste salaris ook het opgebouwde vakantiegeld uitgekeerd. Het is namelijk achterstallig loon waar je nog recht op hebt.

Heb je met een nul urencontract ook recht op vakantiegeld?

Ja, iedereen heeft wettelijk recht op vakantiegeld. Werkgevers kunnen ervoor kiezen om de rechten maandelijks uit te keren. Je krijgt hierdoor als het ware een hoger uurloon. Een groot nadeel is natuurlijk dat je in de maand mei geen vakantiegeld meer krijgt.

Mag de werkgever het vakantiegeld ook in juni uitkeren?

Ja, dat mag. In de arbeidsovereenkomst is vastgelegd wanneer de werkgever tot uitkering overgaat. De meeste werkgevers kiezen voor de maand mei.

Hebben gepensioneerden ook recht op vakantiegeld?

Gepensioneerden hebben recht op vakantiegeld over de uitkering van de AOW en mogelijk ook over het aanvullend pensioen. De hoogte van het vakantiegeld over de AOW is afhankelijk van de samenstelling van het huishouden. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 19-04-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.