Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 036-5345684
  • info@stam-almere.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Let op met je huis verhuren via Airbnb

Je kunt bijverdienen met jouw huis door jouw huis te verhuren via Airbnb. Tot er iets gebeurt. Schade tijdens de verhuurperiode is misschien niet verzekerd. 

Jouw huis voor één of een paar dagen verhuren klinkt onschuldig, maar dat is het mogelijk niet. De bank waar de hypotheek loopt verbiedt het (tijdelijk) verhuren vaak. Volgens onderzoek van MoneyView heeft 80 procent van de banken expliciet een verbod voor verhuur in de voorwaarden opgenomen. In sommige gevallen is er ook nog toestemming van de gemeente nodig. Ook wat betreft de verzekeringen kun je op meerdere vlakken vastlopen.

Blijft jouw huis wel verzekerd tegen bijvoorbeeld brand?

Het grootste risico waar je eigenlijk de opstalverzekering voor afsluit is het risico van brand. Een brand ontstaan door de huurder van jouw huis is mogelijk niet verzekerd binnen jouw opstalverzekering. De gevolgen zijn in dat geval niet te overzien. Een schade van duizenden of zelfs honderdduizenden euro’s draag je zelf. Voordat je tot verhuur over gaat is het dus wel even verstandig om aan tafel bij jouw verzekeringsadviseur aan te schuiven. Er zijn namelijk wel verzekeraars die verhuur via Airbnb niet uitsluiten van de dekking.

Ook in de inboedelverzekering kan verhuur uitgesloten zijn

Bij brand kun je de inboedelverzekering aanspreken als ook jouw huisraad beschadigd is. Bij brand is de schade vaak enorm. Door het bluswater kan ook in een deel van jouw huis waar geen brand was toch schade ontstaan. Hierbij geldt ook weer dat schade veroorzaakt door huurders vaak niet verzekerd is.

Is verhuur wel verzekerd? Wat zijn de voorwaarden?

Als verhuur wel is toegestaan, kan de verzekeraar ook nog eisen stellen. De verhuurperiode mag bijvoorbeeld niet langer zijn dan 30 dagen. Een andere voorwaarde kan zijn dat je het eerst meldt bij de verzekeraar.

Airbnb biedt toch zelf ook dekking?

Airbnb heeft een zogenaamde verhuurdersgarantie, maar de Airbnb geeft zelf al aan dat het geen vervanging is voor de verzekering. Je kunt er niet volledig op vertrouwen. Probeer in een uiterste geval schade te verhalen op deze service van Airbnb, maar zorg dat je het zelf goed regelt om flinke schadelasten die je zelf moet betalen voor te zijn.

Informeer de verzekeraar over het verhuren via Airbnb

Het verhuren hoeft geen probleem te zijn. Het is in ieder geval belangrijk om de verzekeraar te informeren over de verhuur. Hiervoor kun je uiteraard ook bij ons terecht als tussenpersoon. Wij kunnen nakijken wat erover in de voorwaarden staat. Voldoen de verzekeringen niet? Geen probleem, wij zoeken de woonverzekeringen die wel aan jouw wensen voldoen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 10-09-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.