Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 036-5345684
  • info@stam-almere.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Een hypotheek mee verhuizen – Verstandig of niet?

Bij het kopen van een ander huis kun je bij sommige geldverstrekkers de hypotheek meenemen. Maar is dat ook altijd verstandig?

Een hypotheek is gekoppeld aan een huis. Deze kun je niet eenvoudig loskoppelen en meenemen naar een ander huis. Een huis is namelijk een registergoed. Alleen door tussenkomst van een notaris kun je een hypotheek aan een huis koppelen. Toch wil dat nog niet zeggen dat je een hypotheek niet mee kunt verhuizen. Het moet natuurlijk wel voordelen bieden.

Wanneer een hypotheek meenemen naar een ander koophuis?

Een hypotheek zelf verhuis je niet. De afspraken binnen de hypotheek kun je wel meenemen naar een volgende hypotheek bij dezelfde geldverstrekker. Dat is alleen interessant als de huidige hypotheek grotere voordelen biedt ten opzichte van een nieuwe hypotheek. De hypotheekrente in de bestaande hypotheek is bijvoorbeeld erg laag. 

De hypotheekvorm mag je gewoon meenemen

Sinds 2003 zijn er nog maar twee hypotheekvormen die recht geven op hypotheekrenteaftrek, namelijk de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Bijvoorbeeld de aflossingsvrije hypotheek en de spaarhypotheek geven geen recht meer op hypotheekrenteaftrek, tenzij ze vóór 2013 zijn afgesloten. Bij het kopen van een ander huis mag je de hypotheekvorm in jouw oude hypotheek wel meenemen. Daar zijn wel strikte regels voor die je eerst goed door moet spreken met je hypotheekadviseur.

Kies nu een meeverhuisbare hypotheek

Ga je op korte termijn een huis kopen? Kies de hypotheek slim. Ga voor een meeverhuisbare hypotheek. Dit is vooral handig bij het kiezen voor een lange rentevaste periode van bijvoorbeeld 20 of 30 jaar. Mocht het huis toch niet bevallen, dan kun jij jouw gunstige hypotheek meenemen naar een ander huis. Als de rentes wel sterk stijgen de komende jaren, ben je achteraf blij dat je een meeverhuisbare hypotheek hebt.

Wat zijn jouw woonplannen de komende jaren?

Bij het kopen van een huis moet je je toekomstvisie niet uit het oog verliezen. Partners zonder kinderen moeten bij het kopen van een huis rekening houden met de toekomstplannen. Zodra er kinderen komen, voldoet een appartement met één slaapkamer niet meer. Gepensioneerden kopen bij voorkeur een huis met een slaapkamer en badkamer op de benedenetage. Heb je plannen om binnenkort te emigreren? Een huis kopen brengt dan mogelijk extra risico’s met zich mee. Kijk bij het kopen van een huis dus altijd verder.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 11-06-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.