Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 036-5345684
  • info@stam-almere.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Ex-kankerpatiënten kunnen zich eenvoudiger verzekeren in 2021

Als je genezen bent van kanker word je toch vaak geweigerd bij het aanvragen van een overlijdensrisicoverzekering of een uitvaartverzekering. In 2021 zijn er ruimere mogelijkheden.

De overlevingskansen na de diagnose kanker zijn sterk verbeterd. Toch willen verzekeraars voormalige patiënten die genezen zijn vaak niet verzekeren in een overlijdensrisicoverzekering of een uitvaartverzekering. In veel gevallen is dat onterecht, en daarom hebben verzekeraars zich nu soepeler opgesteld. Wat is er anders in 2021?

Hiermee willen de verzekeraars voorkomen dat mensen met verkeerde uitgangspunten een dergelijke verzekering afsluiten.​

 

Waarom speelt de gezondheid een rol bij het verzekeren?

Het invullen van een gezondheidsverklaring voor een uitvaartverzekering of een overlijdensrisicoverzekering is een vast onderdeel van het aanvraagproces. Hiermee krijgt de verzekeraar inzicht in de levensverwachting. Een aanvrager met een korte levensverwachting kan de verzekeraar weigeren. Hiermee willen de verzekeraars voorkomen dat mensen met verkeerde uitgangspunten een dergelijke verzekering afsluiten.

Bij het verzekeren gaat de verzekeraar uit van statistieken. Zo schatten ze in wat de kans is op het overlijden op jonge leeftijd. Als de kans op overlijden statistisch hoger is, kan de verzekeraar de verzekering weigeren of een hogere premie vragen.

Verzekeraars weigeren voormalige patiënten niet meer standaard

Tot 2021 was het voor mensen die in het verleden kanker hebben gehad erg lastig om een overlijdensrisicoverzekering of een uitvaartverzekering af te sluiten. Ook als de medische specialisten aangaven dat de kans op het weer ziek worden gelijk is als bij ieder ander. Toch bleven verzekeraars aanvragers die in het verleden kanker hebben gehad afwijzen bij het aanvragen van een verzekering. Dat zal ook in 2021 nog steeds gebeuren, maar er komen wel meer mogelijkheden voor ex-kankerpatiënten.

Wat houdt de versoepeling in?

Als de te verzekeren persoon al tien jaar onafgebroken vrij is van kanker, mogen verzekeraars het vroeger hebben gehad van kanker niet meer mee laten wegen bij het aanvragen van een overlijdensrisicoverzekering of uitvaartverzekering. Bij jongeren tot 21 jaar gaat het om een termijn van vijf jaar. Bij jonge mensen is de kans op het weer ziek worden namelijk nog kleiner.

Waarom is deze versoepeling belangrijk?

Mensen die genezen zijn van kanker moeten ook de kans krijgen om bijvoorbeeld een hypotheek af te sluiten. Dat kan onmogelijk zijn als het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering verplicht is, maar niet gaat lukken door een ziekte uit het verleden. Ook als het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering bij een hypotheek niet verplicht is, kan deze verzekering nog steeds verstandig zijn. Na overlijden van één van de huiseigenaren moeten de nabestaanden de woonlasten ook nog kunnen betalen.

Bijvoorbeeld door hartklachten of door een bepaalde levensstijl kunnen verzekeraars nog steeds verzekeringen weigeren door de antwoorden in een gezondheidsverklaring. Maar ex-kankerpatiënten die genezen zijn, hebben nu ruimere mogelijkheden.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 30-12-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.