Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 036-5345684
  • info@stam-almere.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Een negatieve spaarrente is niet uitgesloten

Je hoeft niet op zoek te gaan naar een bank met een hoge spaarrente, maar betalen om te sparen is ook niet de bedoeling.

Er zijn al banken die rente in rekening brengen bij spaarders, maar de negatieve rentes gelden alleen nog voor hogere spaarsaldo’s. Bijvoorbeeld bij ABN Amro betaal je een negatieve spaarrente bij een spaarsaldo vanaf 2,5 miljoen euro. Met een saldo vanaf 1 miljoen euro betaal je bij de Rabobank en ING een negatieve rente. Het gaat bij deze banken om een negatieve rente van 0,5 procent.

In juni van dit jaar heeft de Consumentenbond het nogmaals aan de minister voorgelegd.​

 

Komen banken ook nog voor lagere spaarsaldo’s met een negatieve rente?

Een negatieve spaarrente over lagere spaarsaldo’s is niet uit te sluiten. Banken willen niet toezeggen dat ze in de toekomst geen kosten in rekening gaan brengen voor het sparen. Ook de politiek wil zich er niet aan branden. De Consumentenbond heeft minister Hoekstra van Financiën in 2019 verzocht om een wettelijk verbod op een negatieve spaarrente. De minister heeft aangegeven dat hij betalen voor het sparen voor de gewone spaarder onwenselijk vindt, maar hij kwam niet met een wettelijk verbod. In juni van dit jaar heeft de Consumentenbond het nogmaals aan de minister voorgelegd.

Ook huizenkopers kunnen te maken krijgen met een negatieve spaarrente

Voordat huizenkopers een huis op naam krijgen via de notaris, hebben notarissen vaak al bedragen in de zogenaamde derdenrekening staan. Het gaat bijvoorbeeld om de overwaarde van een eerder verkochte woning of om de waarborgsom van een bank. Als de notaris kosten maakt over het geld, zullen deze doorberekend worden. Het gaat meestal niet om een kostenpost van honderden euro’s, maar het zijn wel extra kosten door een negatieve spaarrente.

Gaan mensen hun spaargeld opnemen als het sparen geld kost?

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat twee derde van de ondervraagden hun spaargeld van de rekening haalt als het sparen geld gaat kosten. Van de rest overweegt een deel om geld op te nemen. De meerderheid zal het geld niet thuis bewaren, maar kiezen voor een andere bank of kiezen voor een andere manier van het wegzetten van het geld.

Wat verwachten spaarders van de banken? Minder dan de helft van de spaarders vertrouwt er niet op dat banken geen negatieve rente gaan rekenen voor spaarbedragen tot 100.000 euro. Acht op de tien ondervraagden vindt dat banken niet zomaar eenzijdig een negatieve rente kunnen doorvoeren. Helaas mogen ze het wel, maar wenselijk is het zeker niet. Geen rendement op het spaargeld zijn we al gewend, maar ervoor betalen gaat te ver.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 30-09-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.