Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 036-5345684
  • info@stam-almere.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Is bliksemschade verzekerd?

Door blikseminslag kan jouw auto of huis zwaar beschadigd raken. Kun je de schade claimen bij de verzekeraar of betaal je de schade zelf?

Bij zwaar weer houd je gespannen jouw huis en andere bezittingen in de gaten. Door verschillende oorzaken kun je schade oplopen. Je kunt getroffen worden door een zware storm, een flinke hagelbui of door blikseminslag. Vaak gaat het zelfs om een combinatie van deze natuurverschijnselen. De grootste angst voor de meeste mensen is blikseminslag, en dat is goed voor te stellen. Bliksem kan zelfs levensbedreigend zijn en dat is in mindere mate het geval bij stormen en hagelbuien. Kun je schade door een blikseminslag verhalen op de verzekeraar?

Door de schrik kun je bijvoorbeeld de controle over de auto kwijtraken.​

 

Is bliksemschade aan je auto verzekerd?

Bij een blikseminslag in je auto loop je zelf weinig gevaar als je in de auto zit. Door de zogenaamde kooi van Faraday wordt de elektrische lading door de bliksem gelijk doorgegeven aan de grond. Maar de auto kan wel beschadigd raken. De elektronische aansturing in de auto kan kapot gaan. Een blikseminslag brengt meer risico’s met zich mee. Door de schrik kun je bijvoorbeeld de controle over de auto kwijtraken. Als je auto uitsluitend WA verzekerd is, vergoedt de verzekeraar schade door bliksem niet. Met de twee uitgebreidere verzekeringsvormen wel.

Bliksemschade aan je huis of de inboedel is verzekerd

Bliksemschade ontstaat vaker dan je waarschijnlijk verwacht. Het gebeurt jaarlijks ongeveer 200.000 keer dat de bliksem inslaat in een woning. We kunnen twee soorten bliksemschades onderscheiden, namelijk directe en indirecte schade. Bij directe schade slaat de bliksem in het huis waardoor schade ontstaat. Bij indirecte schade slaat het ergens anders in, maar door overspanning (inductie) raken je elektronische spullen beschadigd. Beide soorten schades zijn verzekerd in de inboedelverzekering. Ook de opstalverzekering biedt dekking tegen schade door bliksem.

Hoe kun je bliksemschade in huis voorkomen:
  • Sluit deuren en ramen bij onweer
  • Plaats bliksemafleiders op je huis. Vooral als jouw huis hoger staat dan andere huizen of objecten
  • Haal de stekkers uit stopcontacten. Zo voorkom je inductieschade
  • Gebruik het liefst geen apparaten op stroom bij onweer
  • Plaats overspanningsbeveiligers in stekkerdozen
  • Sta niet in contact met stromend water tijdens een onweersbui

Heb je schade door bliksem of door een andere oorzaak? Wij kunnen jouw belangen vertegenwoordigen en een vinger aan de pols houden bij het afwikkelen van de schade door de verzekeraar.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 25-09-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.