Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 036-5345684
  • info@stam-almere.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Zo houd je de studieschuld onder controle

Meer dan één miljoen Nederlanders hebben een studieschuld. Het is vaak niet te voorkomen, maar ga er wel zo slim mogelijk mee om.

Het volgen van een opleiding kost geld. Studenten kunnen een financiële ondersteuning krijgen vanuit de DUO, maar vaak is het een lening. De betalingsvoorwaarden zijn gunstig. Je hebt ruim de tijd om de lening terug te betalen en je betaalt geen commerciële rentetarieven. Maar terugbetalen moet wel gebeuren. Een studieschuld opbouwen is mogelijk niet te vermijden, maar waar moet je rekening mee houden?

Je studieschuld aflossen is verstandig, maar houd voldoende geld achter de hand.​

 

Betaal de lening met beleid af

Met de studieschuld van tegenwoordig heb je tot maximaal 35 jaren na het afronden van de studie de tijd om de schuld terug te betalen. Door de lening heb je een schuld op jouw naam die je blijft achtervolgen. Eigenlijk wil je zo snel mogelijk weer van de lening af, maar doe het aflossen verstandig. Je wilt namelijk voorkomen dat je op termijn een nieuwe lening af moet sluiten omdat je bijvoorbeeld toe bent aan een andere auto. Dan moet je namelijk weer duur lenen. Je studieschuld aflossen is verstandig, maar houd voldoende geld achter de hand.

Vraag de actuele studieschuld op bij het aanvragen van een hypotheek

Een negatief bijeffect van de studieschuld is dat je moeilijker een hypotheek kunt afsluiten. Door de schuld kun je namelijk minder hypotheek krijgen op jouw inkomen. Ben je op zoek naar een hypotheek en heb je al afbetaald op jouw studieschuld? Vraag de meest actuele stand van de schuld dan op bij de DUO. Geldverstrekkers kunnen je meer aan hypotheek geven bij een lagere studieschuld.

Of je gaat de studieschuld niet aflossen maar je houdt het geld achter de hand 

Het rentepercentage over de studieschuld wordt steeds voor een periode van 5 jaar vastgezet. Voor de periode 2017 tot en met 2021 bedraagt de rente nul. Zolang de rente dermate laag blijft, kun je ook besluiten om niet af te lossen. De rente op spaarrekeningen is ook bijna nul, maar door het sparen houd je het geld wel vrij besteedbaar. Komen er andere noodzakelijke bestedingsdoelen? Dan kun je het geld anders gebruiken en weer een kapitaal opbouwen voor het aflossen van de studieschuld.

Het geld niet gebruiken voor het aflossen, maar voor het kopen van een huis

Voor het kopen van een huis heb je spaargeld nodig. Met een hypotheek kun je een huis kopen, maar de bijkomende kosten kun je niet meer financieren in een hypotheek. In plaats van de studieschuld aflossen kun je er ook voor kiezen om het geld te gebruiken voor het kopen van een huis, maar laat je wel goed adviseren. De uitstaande studieschuld moet wel te combineren zijn met de hypotheeklasten.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 23-06-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.