Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 036-5345684
  • info@stam-almere.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

De hypotheek oversluiten voordat de hypotheekrente stijgt

Enkele banken hebben al een verhoging doorgevoerd in de hypotheekrentes. Als je nog wil oversluiten kun je beter niet langer afwachten.

We wisten dat de hypotheekrentes een keer weer omhoog zouden gaan, het moment lijkt nu te zijn aangebroken. Sinds maart zijn er banken die renteverhogingen doorgevoerd hebben. Het gaat om optisch kleine stijgingen, maar in maandlasten kan een klein verschil in rente een groot verschil in euro’s zijn.

Je kunt nu de hypotheekrente voor 20 jaar vastleggen tegen een hypotheekrente van minder dan 1,5 procent. ​

 

Door een hogere hypotheekrente wordt het oversluiten minder interessant

Bij het oversluiten van je hypotheek wil je profiteren van de huidige lage hypotheekrente. Zodra de rente stijgt, geeft het oversluiten een kleinere besparing op de maandlasten. Je kunt nu de hypotheekrente voor 20 jaar vastleggen tegen een hypotheekrente van minder dan 1,5 procent. De stijgingen die banken doorvoeren zullen naar verhouding kleine aanpassingen zijn. Maar je  betaalt het liefst zo weinig mogelijk, want iedere euro die je niet uitgeeft kun je weer anders besteden.

Welke verhogingen zijn er al doorgevoerd?

Het is even weer wennen. Al jaren dalen de hypotheekrentes, maar er zijn nu toch echt serieuze verhogingen doorgevoerd. Begin maart ging het nog om voorzichtige verhogingen van 0,03 of 0,04 procent, maar inmiddels zien we grotere verhogingen. Bijvoorbeeld de ABN Amro (waaronder Florius en Moneyou) heeft verhogingen doorgevoerd van 0,2 procent. Dat hebben ze doorgevoerd voor verschillende rentevast periodes.

Wat zijn de prognoses?

Naar verwachting heeft het coronavirus invloed op de hoogte van de hypotheekrentes. Volgens economen van de ABN Amro is het door de coronacrisis aannemelijker geworden dat de hypotheekrentes stijgen dan dat ze verder gaan dalen. Dat gaat gelden voor de kortere en de langere rentevast periodes. Door de crisis komt er onzekerheid in de financiële markten. Het zal voor banken lastiger worden om geld aan te trekken, hierdoor wordt het lenen van geld ook voor de banken duurder. Een logisch gevolg is een stijging van de hypotheekrente.

Vooral voor de langere rentevast periode zijn de gevolgen groot

Een kleine renteverhoging heeft grote financiële gevolgen voor de langere rentevast periodes. Stel je kiest nu voor een rentevast periode van 20 jaar tegen een hypotheekrente van 1,5 procent. Of je komt nog niet in actie en over een paar maanden bedraagt de hypotheekrente 2 procent. Het verschil merk je 20 jaar lang. Gerekend over een hypotheekschuld van 200.000 euro, kost het je per jaar 1.000 euro extra. Door aflossingen op de hypotheek wordt het effect van een hogere hypotheekrente wel steeds kleiner, maar een hogere rente gaat je extra geld kosten.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 17-04-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.