Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 036-5345684
  • info@stam-almere.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Pas op met investeren in crowdfunding

Sparen levert niets op, dus gaan we op zoek naar alternatieven. Investeren in crowdfunding kun je meer rendement mee maken, maar vergeet de risico’s niet.

 

Met crowdfunding kun je voor bank spelen, maar je loopt ook de risico’s die banken lopen. Spaarrentes bestaan vrijwel niet meer, maar het sparen is nog steeds wel de veiligste manier van je geld beheren. Ook als jouw bank omvalt kun je er vanuit gaan dat jouw spaargeld (tot 100.000 euro) bij de bank veilig staat. Nederland staat hier namelijk garant voor. Kiezen voor crowdfunding is een alternatief waar je meer rendement uit kunt halen, maar ken de risico’s wel voordat je er aan begint.

Het is niet hetzelfde als gokken, maar je neemt wel een groot risico op je schouders.​

 

Is crowdfunding hetzelfde als gokken?

De bedrijven die investeerders willen aantrekken proberen zich zo goed mogelijk te presenteren. Ze hebben bijvoorbeeld een investering nodig voor het openen van een restaurant. Als investeerder weet je ongeveer wat de plannen zijn en wat ze als doel hebben, maar je kunt niet inschatten wat de kans van slagen is. Daarvoor moet je inzicht hebben in diverse zaken. Zit het restaurant op de juiste plek? Hoe zit het met concurrerende bedrijven? Er kunnen ook problemen ontstaan zoals een vergunning die niet wordt verstrekt, of zoals we met het coronavirus hebben gezien, kan de horeca ook moeten sluiten. Er zijn veel risico’s die je mee moet wegen. Het is niet hetzelfde als gokken, maar je neemt wel een groot risico op je schouders.

 

Wees voorzichtig met grote investeringen

Per project gaat het vaak om overzichtelijke bedragen, maar als je aan meerdere projecten mee doet, kan het totaal toch flink oplopen. Zorg in ieder geval voor een goede spreiding, zodat je niet afhankelijk bent van één of enkele projecten. Investeer ook niet een te groot deel van je spaarvermogen in crowdfunding. Je moet er namelijk vanuit gaan dat je het geïnvesteerde bedrag langere tijd kwijt bent en mogelijk krijg je maar een deel terug.

 

Ze verpakken het vaak te mooi

Om geld binnen te krijgen moeten de partijen die geld vragen iets moois neerzetten. Je kunt er vanuit gaan dat ze het mooier brengen dan het is. Eventuele struikelblokken zullen ze de aandacht niet op vestigen. Het liefst moet je zelf onderzoek doen naar het project, maar dat is niet altijd mogelijk.

 

Lees de voorwaarden en de bepalingen goed door

In de kleine lettertjes kunnen bepalingen staan waardoor een project niet goed bij je past. Er is bijvoorbeeld een bepaling opgenomen waaruit blijkt dat je extra risico’s loopt in vergelijking met andere projecten of ze brengen extra kosten bij jou in rekening waar je vooraf niet vanuit gaat. Ga er niet zondermeer vanuit dat de voorwaarden goed zijn.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 08-04-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.