Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 036-5345684
  • info@stam-almere.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Extra aflossen minder aantrekkelijk door de lage hypotheekrente

Door een lage hypotheekrente is extra aflossen minder aantrekkelijk. De besparing op de maandlasten kan tegenvallen. Moet je nog wel extra aflossen?

In moderne hypotheken zit ingebouwd dat de hypotheek gedurende de looptijd volledig wordt afbetaald. In veel hypotheken van vóór 2013 zit nog een aflossingsvrij deel in de hypotheek of is de aflossing van de schuld voor een deel doorgeschoven naar de einddatum. Om te voorkomen dat er een hypotheekschuld blijft na dertig jaar, kun je extra aflossen. In tijden met hoge hypotheekrentes kon je met extra aflossingen je maandlasten sterk verlagen, maar vaak is het om deze reden nu minder aantrekkelijk geworden.

Een extra aflossing kun je namelijk niet weer terugdraaien.​

 

Hoe werkt het extra aflossen?

In de meeste hypotheken is in de voorwaarden opgenomen dat je tot een bepaald percentage van de hoofdsom extra af mag lossen. Vaak gaat het om maximaal 10 procent van de oorspronkelijke hypotheekschuld. Het verschilt wat de procedure bij banken hiervoor is. Je moet een extra aflossing soms eerst aanvragen, maar het aflossen kan ook zeer laagdrempelig zijn. Je kunt bijvoorbeeld gewoon een bedrag overmaken met een bepaalde omschrijving. Win wel eerst advies in bij jouw hypotheekadviseur voordat je extra af gaat lossen. Een extra aflossing kun je namelijk niet weer terugdraaien.

Is extra aflossen een alternatief voor het sparen?

De rente op een spaarrekening is bijna nul, dus voor het rendement hoef je het niet te doen. De hypotheekrentes zijn hoger, dus kun je spaargeld gebruiken voor het verlagen van je hypotheekschuld. Dat zorgt inderdaad voor een hoger rendement, maar het aflossen is niet vergelijkbaar met het sparen. Je moet spaargeld achter de hand houden voor uitgaven die op je pad kunnen komen. Als de auto en de wasmachine het begeven, moet je geld achter de hand hebben. Op zo’n moment heb je niets aan geld dat je hebt geïnvesteerd ter aflossing van de hypotheek. Pas dus op met het extra aflossen met spaargeld.

Hoeveel lager worden je maandlasten na een extra aflossing?

Voordat je begint met extra aflossen, kun je eerst inzicht krijgen in de besparing op de maandlasten. Daar heb je geen advies voor nodig, want globaal kun je het zelf berekenen. Je overweegt bijvoorbeeld een extra aflossing van 2.000 euro. Hiermee wil je de aflossingsvrije hypotheek verlagen. De hypotheekrente bedraagt 3 procent. De bruto besparing door de aflossing bedraagt:

2.000 x 3 procent = 60 euro per jaar. Per maand komt het uit op 5 euro. Als de rente maar 1 procent bedraagt, geeft deze aflossing je een maandelijkse besparing op de maandlasten van: 1,67 euro.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 20-03-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.