Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 036-5345684
  • info@stam-almere.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Een elektrische auto kopen? De overheid betaalt mee

Er waren al plannen, maar het is nu definitief. Vanaf juli 2020 krijg je een subsidie voor het kopen of leasen van een elektrische auto.

De komende zomer wordt het aantrekkelijker om een nieuwe of gebruikte elektrische auto te kopen. Voor een nieuwe auto krijg je namelijk een subsidie van 4.000 euro. Ook met een tweedehandsje heb je nog een voordeel, je krijgt namelijk 2.000 euro terug. De leaserijders profiteren ook mee, ze krijgen de subsidie per maand verrekend. Wordt het hierdoor interessant om te kiezen voor een elektrische auto?

De aanschafwaarde moet tussen de 12.000 euro en 45.000 euro liggen. ​

 

Wat zijn de voorwaarden voor de subsidie?

Uiteraard moet de auto elektrisch zijn, maar er zijn meer voorwaarden waar je aan moet voldoen. De aanschafwaarde moet tussen de 12.000 euro en 45.000 euro liggen. Na het kopen van een goedkopere tweedehands auto krijg je de subsidie dus niet en ook niet bij het aanschaffen van een nieuwe Tesla. De goedkoopste versie, de Tesla 3, heeft namelijk een nieuwwaarde vanaf 49.000 euro. Een andere voorwaarde is dat je minimaal 130 kilometer op een volle accu kunt rijden.

Leaserijders verliezen de subsidie als ze het leasecontract binnen vier jaar verbreken. De al geïncasseerde subsidie houden ze wel. Kopers van een auto moeten de subsidie deels terugbetalen als ze de auto binnen drie jaren weer verkopen.

Waarom deze subsidie?

Om de CO2-uitstoot in Nederland te verlagen ligt de focus op het verduurzamen. Er worden massaal windparken en zonneparken gebouwd en het overstappen naar het elektrisch rijden is ook een manier om de toekomstdoelen te bereiken. Er zijn discussies over de echte duurzaamheid van het elektrisch rijden. De auto’s worden namelijk opgeladen met vooral grijze stroom, maar er wordt hard gewerkt om voor onze energie minder afhankelijk te zijn van de vervuilende energiebronnen. Met de subsidie hoopt het kabinet dat meer mensen overstappen op een elektrische auto.

De aanschafprijs van een elektrische auto blijft hoog

Met subsidies probeert het kabinet de automobilist uit de auto’s op fossiele brandstoffen te lokken, maar de aanschafprijs van deze auto’s blijft een obstakel. Je betaalt namelijk meer voor een elektrische auto. In onderhoud en brandstof zal de elektrische auto goedkoper zijn, maar de hoge aanschafkosten moet je wel terug kunnen verdienen. Een nieuwe Fiat 500 kost je bijna 14.975euro (vanafprijs).  Binnenkort komt de elektrische Fiat 500 beschikbaar, maar die wordt wel een stuk duurder, namelijk 38.000 euro.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 18-03-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.