Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 036-5345684
  • info@stam-almere.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Makkelijker een huis kopen door een hoger inkomen

Heb je onlangs een verhoging van het salaris gehad? Een kleine stijging van het inkomen kan een hypotheek krijgen net wel haalbaar maken.

Het eerste salarisstrookje van 2020 was een positieve verrassing voor veel werknemers. Mogelijk is het bruto inkomen iets gestegen, maar ook het netto inkomen valt gunstiger uit als je het vergelijkt met het netto inkomen in 2019. Het verschil in brutoloon kan zorgen voor 10.000 euro extra aan hypotheek, in vergelijking met vorig jaar. Helaas gooien de sterk stijgende huizenprijzen roet in het eten.

Je kunt het in ieder geval proberen door het gesprek aan te gaan met je hypotheekadviseur.​

 

Het inkomen kan stijgen door cao’s

Werknemers die in een branche werken waar een cao geldt, kunnen profiteren van gemaakte afspraken tussen werkgevers en werknemers. In de zorg en het onderwijs zijn stijgingen van het brutoloon doorgevoerd van 4 tot zelfs 5 procent. Een paar procent extra inkomen kan het kopen van het huis van je dromen uit laten komen. Je kunt het in ieder geval proberen door het gesprek aan te gaan met je hypotheekadviseur.

Ook de koopkracht is gestegen

Met Prinsjesdag in september 2019 zijn de financiële plannen gepresenteerd voor de toekomst. Ons is een stijging van de koopkracht beloofd. Met andere woorden, we moeten maandelijks meer te besteden krijgen. Dat blijkt inderdaad ook uit de gestegen netto inkomens. Door de stijging van andere kosten, zoals een hogere premie voor de zorgverzekering en duurdere boodschappen, kan het besteedbaar bedrag tegenvallen, maar volgens berekeningen van het Nibud zijn gezinnen er in 2020 3,5 tot 4,5 procent op vooruit gegaan.

Wat als de huizenprijzen harder stijgen dan de lonen?

Maandelijks meer te besteden hebben wil nog niet zeggen dat je ook eenvoudiger kunt kopen. Je kunt misschien wel meer aan hypotheek krijgen op het inkomen, maar als de huizenprijzen harder gestegen zijn, kun je zelfs minder eenvoudig kopen. Zolang de huizenprijzen hard blijven stijgen, blijft een koophuis voor potentiële kopers die al niet konden kopen vaak onbereikbaar.

Met een gemiddeld inkomen is het kopen van een huis lastig

In één jaar tijd zijn de gemiddelde huizenprijzen met 8 procent gestegen. Er staan steeds minder huizen in de verkoop en de huizen die wel in de verkoop staan hebben een flinke vraagprijs. Met een gemiddeld inkomen gaat het niet lukken om een hypotheek van 300.000 euro of meer af te sluiten. In delen van het land waar de prijzen gemiddeld al hoger liggen, is het kopen dus niet zo waarschijnlijk meer. Potentiële kopers kunnen daar ook niet veel aan veranderen. Het is in ieder geval belangrijk om een vermogen achter de hand te hebben. Dat vereenvoudigt het kunnen krijgen van een hypotheek.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 21-02-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.