Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 036-5345684
  • info@stam-almere.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Van iedere verdiende euro betaal je bijna 40 procent belasting

Van iedere verdiende euro gaat 38,8 cent op aan belasting. Binnen Europa doen we het in dat opzicht nog niet zo slecht.

Het inkomen verdien je bruto, maar daar moet je vervolgens nog wel belasting over betalen. De heffingen houden de werkgevers al in. Gelukkig heb je ook nog recht op heffingskortingen, waardoor de belastingdruk weer lager wordt. In Mexico betaal je maar 16,1 cent per euro aan belasting, maar vooral in de Europese landen ben je slechter uit.

De top tien bestaat volledig uit Europese landen.​

In welke Europese landen is de belastingdruk het hoogst?

De Fransen betalen de meeste belasting per verdiende euro. Van iedere euro verliezen ze maar liefst 46,1 cent aan belasting. In Denemarken zijn de belastingplichtigen net iets voordeliger uit met een belastingdruk van 44,9 cent en onze zuiderburen hebben de twijfelachtige eer om ook in de top drie te staan. Zij betalen 44,8 cent aan belasting per verdiende euro. Nederland staat in het overzicht van de OECD op nummer tien met een heffing van 38,8 cent . De top tien bestaat volledig uit Europese landen.

Welke Europese landen vallen op door een lage belastingheffing?

In Europa ben je het gunstigst uit in Ierland met een belastingheffing van 22,3 cent en in Zwitserland met een heffing van 27,9 cent per verdiende euro. In de meeste Europese landen draag je naar verhouding veel belasting.

Hoe is de Nederlandse belastingheffing opgebouwd?

Door een hoger brutoloon kan de belastingheffing hoger uitvallen. De belastingheffing is namelijk progressief opgebouwd. Wie meer verdient, betaalt ook meer belasting. Je hebt recht op heffingskortingen, die ook nog weer afhankelijk kunnen zijn van de hoogte van het inkomen. Voor Nederlanders die nog niet pensioengerechtigd zijn, gelden er twee belastingschijven. In de hoogste belastingschijf (bij een inkomen vanaf 68.507 euro) bedraagt de belastingheffing 49,5 procent.

De werkelijke belastingdruk is hoger

Nadat je hebt afgerekend met de belastingdienst, is het nettoloon vrij besteedbaar. In werkelijkheid is de belastingheffing nog veel hoger. Als je goederen of diensten koopt betaal je namelijk ook nog weer BTW. Dus ook bij het uitgeven van geld betaal je weer belasting. Zelfs over spaargeld betaal je belasting, voor zover je vermogen boven de ruim 30.000 euro per jaar uitkomt. Bij jouw overlijden gaan jouw bezittingen volgens het wettelijk erfrecht naar je partner en de kinderen. Hierover kunnen ze ook nog weer erfbelasting verschuldigd zijn. Op meerdere manieren betaal je dus veel aan de Belastingdienst.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 19-02-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.