Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 036-5345684
  • info@stam-almere.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Mag een verzekeraar zomaar de premie verhogen?

Verzekeraars hebben de mogelijkheid om premieverhogingen door te voeren als ze te weinig aan premie ontvangen. Mag dat zomaar of gelden er regels voor? 

Verzekeraars hebben voor schadeverzekeringen de mogelijkheid om per de premievervaldatum voor het nieuwe verzekeringsjaar een hogere premie in rekening te brengen. Maar daar hoef je natuurlijk niet mee akkoord te gaan. Je kunt overstappen naar een andere verzekeraar.

| Een voorwaarde is wel dat de verzekeraar de verzekeringsnemer tijdig en correct informeert. ​

Mogen verzekeraars de premie met tientallen procenten verhogen?

Ja, dat mag. Een voorwaarde is wel dat de verzekeraar de verzekeringsnemer tijdig en correct informeert. Een verzekeraar die onvoldoende premie ontvangt om de schadelasten en de kosten te dragen, mag de premie in het nieuwe verzekeringsjaar aanpassen. Verhogingen van tientallen procenten kunnen onredelijk aanvoelen, maar volgens een uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid) mag het. Dit mag bij verlenging van de polis, maar ook bij het claimen van veel schades op de betreffende verzekering. 

Waar hadden de uitspraken van het Kifid betrekking op?

In beide gevallen ging het om de verzekeraar Centraal Beheer. In het eerste geval ging het om een jaarpremie die ruim verdubbelde en in het tweede geval ging het om een jaarpremie die bijna verdubbelde. De verzekeringnemers die het betrof hebben een klacht ingediend bij het Kifid. Niet alleen omdat de premie verdubbelde of bijna verdubbelde, maar ook omdat de verzekeraar de verhoging niet goed kon toelichten. 

De verzekeraar mag de premie eenzijdig verhogen

Per de premievervaldatum gaat er een nieuw verzekeringsjaar in. In het nieuwe verzekeringsjaar mag de verzekeraar de premie verhogen. Dat hoeft niet in overleg met de verzekeringsnemer, dat kan eenzijdig gebeuren. De verzekeraar moet het ruim van tevoren aangeven, om je de mogelijkheid te geven om een andere verzekeraar te zoeken. De verzekeringsnemer die niet akkoord is met de premieverhoging, kan de verzekering opzeggen. Dus er is geen noodzaak om te blijven bij dezelfde verzekeraar.

Vergelijk op premie en voorwaarden

Voert jouw verzekeraar een verhoging door in de premie? Dit is een goede aanleiding om jouw huidige schadeverzekering te vergelijken met wat andere verzekeraars bieden. Het vergelijken doe je niet alleen op premie, maar ook op de voorwaarden. Je wilt namelijk niet besparen op verzekeringen ten laste van de kwaliteit. Bij schade moet je op de dekking in de verzekering kunnen vertrouwen. Maar soms kun je echt besparen op verzekeringen zonder in te leveren op de kwaliteit. 

We gaan je daar graag bij helpen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 30-01-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.