Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 036-5345684
  • info@stam-almere.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Ruim een half miljoen gezinnen leven in armoede

Iedereen in Nederland heeft recht op een bestaansminimum, toch leven een half miljoen mensen in armoede. Waar wordt dit door veroorzaakt? 

Volgens het CBS leven 584.000 Nederlandse gezinnen in armoede. Het gaat om 7,9 procent van de Nederlandse gezinnen. Dat is nog best veel, uitgaande van ons sociaal stelsel op basis waarvan iedereen recht heeft op een bestaansminimum. Het goede nieuws is dat het aantal niet stijgt, want drie jaar geleden ging het om hetzelfde aantal. 

Hoeveel kinderen leven er in armoede?

Ook de armoede onder kinderen is ongeveer gelijk gebleven. In de periode van 2014 tot 2017 nam het aantal wel af. In de twee jaren daarna kwam het aantal uit op 8,1 procent van de kinderen.

Het inkomen te laag inschatten brengt een risico met zich mee.​ 

Vooral gezinnen met een wisselend inkomen hebben het lastig

Ons sociaal stelsel is afgestemd op een vast en stabiel inkomen. Hierdoor hebben Nederlanders met een sterk wisselend inkomen het lastig. Voor het recht op tegemoetkomingen, zoals de huurtoeslag en zorgtoeslag, wordt er gekeken naar het inkomen per jaar. Veel mensen met een wisselend inkomen kunnen moeilijk een gemiddelde inschatten. Het verschilt bijvoorbeeld per seizoen, maar het kan ook nog weer sterk verschillen per jaar. Het inkomen te laag inschatten brengt een risico met zich mee. Want als het inkomen toch hoger uitkomt, moet je de teveel ontvangen toeslagen alsnog terugbetalen. 

Moeite met rondkomen? Via de gemeente kun je hulp krijgen

Bij de gemeente kun je aankloppen voor hulp en ondersteuning. Ze gaan je zelf hulp verstrekken of je in contract brengen met een instantie die de nodige ondersteuning kan bieden. Voor deze hulp hoef je geen schulden te hebben. De doelstelling van de gemeente is juist om schulden te voorkomen. 

Gemeente Arnhem heeft schulden van inwoners kwijtgescholden

Het helpen van mensen met bijstandsschulden is tijdrovend voor de gemeenten en het kost ook de betrokkenen de nodige kopzorgen. Vorig jaar december heeft de gemeente Arnhem besloten om de ontstane schulden van alle inwoners kwijt te schelden. Het gaat hierbij overigens alleen om de bijstandsschulden. Het betreft 1400 inwoners met een gezamenlijke schuld van 2,3 miljoen euro. 

Met schulden kun je in een vicieuze cirkel terechtkomen

Door schulden ontstaan vaak nog meer schulden. Het is eenvoudiger om schulden te voorkomen dan om schulden weer in te lopen. Als er schulden dreigen te ontstaan kan de gemeente helpen met het reorganiseren van de geldzaken of met het oplossen van de opgelopen achterstanden. Door inzicht in de geldzaken kun je een overzicht krijgen van de inkomsten en de uitgaven. Dat kan al verhelderend werken.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 21-01-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.