Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 036-5345684
  • info@stam-almere.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Ook voormalige kankerpatiënten kunnen zich verzekeren.

Mensen die genezen zijn van kanker hebben vaak moeite met het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Dat moet binnenkort eenvoudiger worden. 

Het krijgen van kanker heeft een grote impact op het leven van de betrokkene en de naasten. Ook na het genezen verklaren blijft de angst ervoor bestaan. De laatste jaren zijn er belangrijke stappen gezet naar het onder controle krijgen van deze ziekte. Steeds minder mensen overlijden door de ziekte. Na het genezen van de ziekte is het moeilijk om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Waar komt dat door en wat gaat er veranderen? 

Verzekeraars wijzen ex-kankerpatiënten standaard af of ze brengen een hogere premie in rekening voor de verzekering.​

Waarom is het verzekeren lastig voor mensen die wel al genezen zijn?

Verzekeraars stellen vragen over de gezondheid bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Dat doen ze omdat het overlijden voor de verzekeraar een financieel nadeel geeft. Mensen met een verhoogde kans op overlijden kunnen de verzekering niet of tegen een hogere premie afsluiten. Verzekeraars wijzen ex-kankerpatiënten standaard af of ze brengen een hogere premie in rekening voor de verzekering. Ook als ze al vele jaren geleden genezen zijn verklaard.

Wat gaat er veranderen?

Als je genezen bent van kanker moet je onder dezelfde voorwaarden een overlijdensrisicoverzekering kunnen afsluiten, maar dat is nu niet het geval. Minister Hoekstra wil het ‘schone lei-beginsel’ introduceren. Hierdoor hoeven voormalige patiënten die minimaal tien jaar genezen zijn niet meer te melden dat ze kanker hebben gehad. Voor minderjarigen gaat hiervoor een termijn gelden van vijf jaar. Bij bepaalde minder agressieve vormen van kanker kan een kortere termijn gelden dan tien of vijf jaar. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) is blij met de ontwikkeling.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten meestal niet mogelijk

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties heeft  laten onderzoeken in hoeverre het mogelijk is voor ex-patiënten om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. In 60 procent van de gevallen lukte het verzekeren niet. In de meeste gevallen werden deze aanvragers geweigerd door de verzekeraar. In de rest van de gevallen haakte de aanvrager van de overlijdensrisicoverzekering af door de te hoge premie die de verzekeraars in rekening wilden brengen in verband met het verhoogde risico.

Een ziekte uit het verleden moet geen stempel op een mens drukken

Door het ‘schone lei-beginsel’ krijgen voormalige patiënten toch de kans om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Bijvoorbeeld bij het kopen van een huis kan een dergelijke verzekering van groot belang zijn. Met deze verzekering kun je voorkomen dat nabestaanden na jouw overlijden met te hoge hypotheeklasten blijven zitten. Bij overlijden keert de verzekeraar namelijk een bedrag uit waarmee de nabestaanden de hypotheek (deels) kunnen aflossen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 16-01-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.